Niet gevonden wat je zoekt? Ontdek ons volledig aanbod op de webshop!

×

EN ISO 20345 nieuwe normen 2022 voor veiligheidsschoenen

01/06/2022

Dit jaar vond er een update plaats ivm de normen voor veiligheidsschoenen EN ISO 20345. We zetten even alle nieuwigheden voor je op een rijtje.

Wat houden de nieuwe veiligheidsnormen EN ISO 20345 in?

Tijden veranderen en hiermee ook de jobs en de werkomstandigheden. Het werd  hoog tijd om de normen voor veiligheidsschoenen die in 2012 werden vastgelegd te herbekijken. Dankzij het uitvoeren van nieuwe testen ontdekte men dat enkele onderdelen van de veiligheidsschoen een upgrade nodig hadden.

Hier zijn de belangrijkste aanpassingen binnen de ISO 20345:

iso 20345 veiligheidsschoenen

Slipweerstand van de veiligheidsschoen

Allereerst is het zo dat alle veiligheidsschoenen standaard getest worden op een betegelde vloer.

Het is vanaf 2022 standaard dat elke schoen met EN ISO 20345 een sliptest op wasmiddel doorstaat. Dit is een basiseis waaraan elke schoen met deze norm moet voldoen om in Europa verkocht te mogen worden.

Als de schoen ook een sliptest op olie doorstaat dan krijgt deze nog een aanvullend label SR.

Perforatiebestendigheid

Ook de normen voor de bestendigheid tegen perforatie zijn onder de loep genomen en aangepast. Zo zal er een onderscheid gemaakt worden tussen veiligheidsschoenen met een metalen anti perforatiezool en veiligheidsschoenen met textiel of composietzolen.

Daarenboven wordt er bij de nieuwe normen ook meer rekening gehouden met de breedte van de spike die de zool kan perforeren. Deze zullen worden benoemd met de labels L en S.

EN ISO 20345 NORMEN VOOR VEILIGHEIDSSCHOENEN 2022

Waterdichtheid van de schoen

Om de waterdichtheid van de schoen te garanderen, zijn de normen verstrengd. Zo zijn er schoenen die enkel een waterafstotend bovenmateriaal hebben.

Maar wat als je schoenen nodig hebt die geheel waterafstotend zijn?
Daarvoor zijn er extra klassen in het leven geroepen waardoor je er zeker van bent dat je veiligheidsschoenen een ademend en waterdicht membraan én waterdichte stiksels hebben. Het label WR wordt vervangen door de klassen S6 en S7.

Jalas veiligheidsschoenen

De slijtvastheid van de schoen

Ook de normen voor de slijtvastheid van de schoen werden aangescherpt. Er zijn nieuwe eisen gesteld aan de stevigheid en functie van de neus van de schoen alsook aan de afwerking van de zool en de hak. Dit zal je kunnen benoemen met de labels SC en SG.

 

Weerstand van de zool tegen brandstoffen

Als laatste puntje halen we nog even aan dat de weerstand van de zool tegen koolwaterstoffen niet langer tot de basiseisen behoort. Dus hou er rekening mee dat u een schoen nodig heeft met label FO als u in uw job in aanraking komt met koolwaterstoffen.

 

Hoeveel tijd krijgen fabrikanten om de nieuwe normen te implementeren?

Deze nieuwe normen zijn in 2022 in het leven geroepen. Maar wat gebeurt er nu met al de schoenen die voor dit jaar geproduceerd zijn en dus momenteel in de rekken liggen?

  • Veiligheidsschoenen EN ISO 20345 normen 2022

Wel, het zou niet realistisch zijn om een onmiddellijke ingang van de normen te eisen. Daarom krijgen fabrikanten 5 jaar de tijd om zich aan te passen. Gedurende deze periode worden er dus zowel schoenen verkocht die voldoen aan de oude normen als schoenen die voldoen aan de nieuwe normen.

Klanten gaan natuurlijk voorkeur geven aan schoenen die wel een  upgrade gekregen hebben. Daarom is het voor de fabrikanten van belang om zo snel mogelijk  de productie van de nieuwe versie op te starten.

  • Kwalitatieve werkkledij
  • Uitstekende service
  • +35 jaar ervaring

Vertrouw op Branson voor comfortabele en gespecialiseerde veiligheidsschoenen

De experts bij Branson begeleiden je bij je zoektocht naar jouw ideale werkschoen. We werken al jaren nauw samen met duurzame partners die enkel kwalitatieve producten op de markt brengen. Het is dan ook uiterst belangrijk dat je met goed beschermde voeten en een gerust hart de werkvloer kan betreden.

Bij Branson kunnen professionals terecht voor

Heb je vragen over de sterkte, prestaties en veiligheid van de gebruikte materialen? Of geraak je moeilijk wegwijs in de labels die voor jou van toepassing zijn?

Contacteer ons vandaag nog voor advies op maat.