Niet gevonden wat je zoekt? Ontdek ons volledig aanbod op de webshop!

×

Kies in 5 stappen de veiligheidsschoen die bij je past

13/05/2024

hoe kies je veiligheidsschoenen

Het juiste paar veiligheidsschoenen is niet alleen je persoonlijke schild tegen gevaren, maar ze maken je dag ook comfortabeler en productiever. Als werkgever is het belangrijk om binnen jouw sector rekening te houden met de EN ISO normen. Maar hoe kies je de veiligheidsschoen dat bij jou past?

Stap 1: EN ISO 20345 normen

Weet welke normen voor veiligheidsschoenen voor jouw sector wettelijk verplicht zijn. De EN ISO normen 20345 bepalen de  slipweerstand, perforatiebestendigheid, slijtvastheid tot de waterdichthoud van veiligheidsschoenen.

Stap 2: Blootgestelde risico’s

Elke werkomgeving is uniek, met specifieke risico’s die aangepast schoeisel vereisen. Of het nu gaat om de dreiging van vallende voorwerpen, elektrische schokken of uitglijden: het is belangrijk om een duidelijk inzicht te hebben in de gevaren waaraan jouw werknemers worden blootgesteld. Deze evaluatie zal als basis dienen voor het selecteren van de juiste beschermingsklasse voor jouw veiligheidsschoeisel.

Stap 3: Beschermingsklasse van veiligheidsschoenen

Volgens de EN ISO 20345 zijn er verschillende beschermingsklassen beschikbaar, variërend van SB (basisbescherming) tot S5 (voor werkplekken met een verhoogde blootstelling aan vocht en scherpe voorwerpen). Selecteer de klasse die overeenkomt met de geïdentificeerde risico’s in jouw werkomgeving. Dit garandeert dat jouw werknemers de juiste mate van bescherming ontvangen.

Stap 4: Kenmerken van je veiligheidsschoenen

Schoenspecialisten hebben zeven belangrijke kenmerken geselecteerd die van groot belang zijn voor veiligheidsschoenen:

  • Antistatische werking: biedt bescherming tegen elektrische schokken door statische elektriciteit veilig af te voeren.
  • ESD (Electro Static Discharge): bescherm jezelf en gevoelige apparatuur met ESD-schoenen, geladenheid regulerend om schokken en vonken te voorkomen.
  • Metaalvrij: voorkom statische elektriciteit met metaalvrije veiligheidsschoenen, net zo veilig als traditionele schoenen, maar lichter en veelzijdiger.
  • Grip: veilig werken vereist een goede grip.
  • Laddergrip: voor wie op regelmatige basis op hoogtes werkt.
  • Scuff Cap: werk je laag bij de grond? Bescherm je schoenen met een overneus om slijtage te voorkomen en ze veilig te houden.
  • Waterbestendigheid: kies voor waterbestendige veiligheidsschoenen zoals S3, S3S en S3P bij buitenwerk.

Deze kenmerken zijn niet alleen belangrijk in één bepaalde sector, maar zijn universeel toepasbaar. Door te kiezen voor schoeisel dat voldoet aan deze essentiële criteria, zorg je voor maximale veiligheid en comfort voor je team.

Stap 5: Comfort en duurzaamheid

Ondanks dat veiligheid voorop staat, mag het comfort niet worden vergeten. Een goed passende, comfortabele schoen bevordert de productiviteit en vermindert de kans op voetgerelateerde klachten. Kies voor lichtgewicht materialen zoals composiet in plaats van metaal voor hetzelfde beschermingsniveau maar met meer comfort.

Daarnaast is duurzaamheid belangrijk voor een langere levensduur van het schoeisel. Hiervoor kan je bijvoorbeeld vertrouwen op Helly Hansen veiligheidsschoenen.

Veiligheidsschoenen bij Branson

Het kiezen van de juiste veiligheidsschoen is een investering in de veiligheid en het welzijn van jouw werknemers. Ben je op zoek naar kwalitatieve veiligheidsschoenen die voldoen aan de nieuwste normen en jouw team de beste bescherming bieden? Ontdek onze uitgebreide collectie van veiligheidsschoenen bij Branson en zorg ervoor dat jouw werknemers elke dag veilig en comfortabel aan de slag kunnen.

werkschoenen heren veiligheidsschoen met stalen tip veiligheid schoen heren