Niet gevonden wat je zoekt? Ontdek ons volledig aanbod op de webshop!

×

Hoe kies je chemisch bestendige handschoenen?

28/11/2023

 

ejendals-chemisch-bestendige-handschoenen

Bij onvoldoende bescherming kunnen chemische stoffen je handen ernstig beschadigen: van huidirritatie en brandwonden tot huidziektes en zelfs de aantasting van je zenuwstelsel. Draag daarom altijd chemisch bestendige handschoenen als je met chemicaliën werkt, ook als het voor een korte periode is.

Helaas bestaat er geen allround handschoen die tegen elke chemische stof beschermt, daarom helpen we je de chemisch bestendige handschoen te kiezen die afgestemd is op jouw behoeftes.

Identificeer de risico’s

Afhankelijk van de omstandigheden waarin je werkt, worden je handen aan verschillende gevaren blootgesteld. Daarom zijn werkhandschoenen een onmisbaar onderdeel van je werkuitrusting.

Welke handschoenen jou het best kunnen beschermen tegen chemicaliën, hangt af van de stoffen waarmee je werkt en op welke manier je er in contact mee komt:

  • Welke chemische stoffen zijn aanwezig?
  • Wat is de concentratie en toxiciteit van de aanwezige chemicaliën?
  • Hoe vaak en hoe lang word je blootgesteld aan de chemische stoffen?
  • Op welke manier sta je in contact met de schadelijke stoffen: spatten, stralen, onderdompelen…?

Naast de primaire risico’s – je handen die in contact komen met schadelijke chemicaliën – word je op de werkvloer ook vaak blootgesteld aan secundaire risico’s zoals schaaf- en snijwonden. In dat geval kies je voor handschoenen die bestand zijn tegen chemische stoffen én een hoge snijweerstand hebben.

De juiste coating kiezen

Door hun voortdurende innovatie beschermen de Tegera werkhandschoenen je handen op de best mogelijke manier. Naast een breed algemeen aanbod aan werkhandschoenen, vind je bij Branson een ruim assortiment aan chemisch bestendige handschoenen met diverse coatings.

De coating van een chemisch bestendige handschoen bepaalt in belangrijke mate tegen welke stoffen je bent beschermd. Elk materiaal heeft unieke eigenschappen met een specifiek toepassingsgebied.

chemisch bestendige handschoenen

Latex

Latex is een elastisch natuurrubber met een goede snij- en perforatieweerstand. Een latex handschoen is ideaal voor precisiewerk en geschikt voor toepassingen met anorganische chemicaliën en de meeste oplosmiddelen, maar is minder doeltreffend tegen oliën, vetten en mineralen.

nitril - chemisch bestendige handschoenen

Nitril

Nitril is een synthetisch rubber met een goede slijtvastheid. Het biedt een doeltreffende bescherming tegen agressieve chemicaliën, oplosmiddelen, brandstoffen, olie , vet en vele zuren, maar niet tegen stikstof en ketonen.

Nitril is een goed alternatief voor mensen die allergisch reageren op latex.

pvc - chemisch bestendige handschoenen

PVC

Handschoenen met een PVC-coating bieden een uitstekende bescherming tegen oliën, vetten en zuren en hebben een hoge schuurweerstand. Het materiaal is weinig flexibel en kan niet gebruikt worden voor organische oplosmiddelen.

chemisch bestendige handschoenen

Neopreen

Neopreen is een soepele stof met een hoge snij- en schuurweerstand die in zekere mate vlambestendig is. Neopreen handschoenen kunnen in alle weersomstandigheden gedragen worden en zijn vooral geschikt bij contact met oliën, vetten, zuren en bepaalde oplosmiddelen.

Butyl - chemisch bestendige handschoenen

Butyl

Deze stof biedt een uitstekende bescherming tegen esters, ketonen, alcohol en organische zuren. Butyl is erg elastisch en ideaal voor toepassingen die een zeer hoge chemische bescherming vereisten,  maar niet geschikt voor aromatische oplosmiddelen en koolwaterstof.

In onze webshop of winkel vind je een ruim aanbod aan chemisch bestendige handschoenen met diverse coatings. Wil je weten welke coating het meest geschikt is voor jou, vraag gerust advies aan onze specialisten.

Normering en prestatie

Chemisch bestendige handschoenen vallen onder de normering EN ISO 374-1: 2016 en worden met achttien verschillende chemicaliën getest op permeatie, doorbraaktijd en degradatie.

Permeatie

De permeatie-index geeft aan hoe lang de werkhandschoenen gebruikt kunnen worden zonder chemische vloeistoffen te absorberen. Het gaat over de doordringbaarheid op moleculair niveau, zonder dat er sprake is van scheurtjes.

Doorbraaktijd

De doorbraaktijd geeft de snelheid aan waarmee een chemische stof op moleculair niveau doordringt. Bij een hogere permeatie is de doorbraaktijd langer, wat betekent dat de handschoen beter beschermt.

Degradatie

De degradatie geeft weer hoe een handschoen fysiek verandert door de inwerking van chemische stoffen. Handschoenen kunnen na contact met chemicaliën bijvoorbeeld opzwellen, verstijven of van kleur veranderen.

Drie types chemisch bestendige handschoenen

Op basis van deze tests worden handschoenen ingedeeld volgens drie categorieën:

  • Type A: doorbraaktijd is gelijk of groter dan 30 minuten voor ten minste zes chemicaliën
  • Type B: doorbraaktijd is gelijk of groter dan 30 minuten voor ten minste drie chemicaliën
  • Type C: doorbraaktijd is gelijk of groter dan 10 minuten voor ten minste één chemische stof

Specifieke eigenschappen

Om veiligheid en comfort maximaal te combineren, kan je kiezen voor werkhandschoenen met specifieke kenmerken. Uiteraard speelt het type werk dat je uitvoert een grote rol.

Dikte en lengte

Bij zware werkomstandigheden is een dikkere handschoen aangewezen, maar die vermindert wel je vingergevoeligheid. Voor precisiewerk kies je dus beter een dun exemplaar. De lengte van je handschoen heeft een impact op het draagcomfort, maar als je pols en arm ook beschermd moeten worden, kies je bij voorkeur voor een lang model.

Afwerking

Handschoenen met een reliëfafwerking aan de buitenzijde zorgen voor extra grip, terwijl een gladde buitenkant vermijdt dat je sporen achterlaat. Moet je je handschoenen snel aan en uit kunnen trekken, ga dan voor een model met een breed manchet. Voorts kan je kiezen voor handschoenen met of zonder voering aan de binnenzijde.

De juiste maat

Zowel voor de bescherming als het draagcomfort is een correcte maatbepaling essentieel. Te grote handschoenen kunnen wegglijden waardoor je grip verliest, maar knellende handschoenen verminderen de beweeglijkheid en slijten sneller.

Chemisch beschermende handschoenen kopen

Om jouw geschikte chemisch bestendige handschoen te kiezen moet je eerst nagaan tegen welke risico’s je je wil beschermen. Vervolgens kies je het materiaal dat daar het beste toe kan bijdragen en stem je af welke specifieke eigenschappen voor jou wenselijk zijn. Heb je twijfels of nog vragen, kom gerust langs en laat je adviseren door de experts van Branson.

Op zoek naar uiterst comfortabele veiligheidsschoenen? Bij Branson vind je chemisch bestendige handschoenen op maat van jouw wensen. Neem gerust een kijkje op onze webshop of kom langs in onze winkel.