Niet gevonden wat je zoekt? Ontdek ons volledig aanbod op de webshop!

×

De cruciale rol van handhygiëne in de zorgsector

19/04/2024

 

handen wassen in zorg

Wanneer het aankomt op zorgverlening, is er wellicht geen protocol zo fundamenteel als handhygiëne. Met levens op het spel is het cruciaal dat zorgprofessionals de hoogst mogelijke standaarden nastreven. Gelukkig biedt SC Johnson Professional, bekend van de Deb Stoko-lijn, niet alleen de benodigde producten voor handhygiëne, maar ook rijke expertise over wanneer en hoe deze te gebruiken. Laten we eens inzoomen op een aantal van de vitaalste aspecten van handhygiëne in de zorg.

Cruciale momenten van handhygiëne volgens de WHO

In de hectiek van de zorg is het gemakkelijk om de juiste stappen te vergeten. De WHO heeft vijf cruciale ‘handhygiëne-momenten’ gedefinieerd om deze stappen te verduidelijken. Onthoud: deze momenten zijn richtlijnen en het is altijd beter het zekere voor het onzekere te nemen.

product handen reinigen
  • Voor contact met de cliënt
  • Voor steriele handelingen
  • Na contact met lichaamsvloeistoffen van de cliënt
  • Na contact met de cliënt
  • Na aanraken van de omgeving van de cliënt

Met deze tips, opgesteld door het WHO (World Health Organisation), tilt u uw kennis en – belangrijker nog – uw handhygiëne naar een hoger niveau. Door deze dagelijks toe te passen creërt u een veilige omgeving voor uzelf en uw patiënt, waardoor ziekteverspreiding tot een minimum wordt beperkt.

Handbescherming in de zorg

Hoe lang moet je handen met handalcohol desinfecteren ?

De effectiviteit van handalcohol hangt samen met de duur van gebruik. Zorgprofessionals zouden hun handen gedurende ten minste 30 seconden moeten desinfecteren voor de beste bescherming. Vergeet niet dat wanneer de gezondheid van patiënten op het spel staat, u zeker niet moet inboeten op kwaliteit. Hierbij komt Deb Stoko handdesinfectie kijken.

Hoe vermijd je droge handen door alcoholgel?

Handhygiëne is niet zonder gevolgen voor de huid van de zorgverlener. Om droge handen te voorkomen, dient u een correcte handreiniging toe te passen en nadien een vochtinbrengende crème te gebruiken. De huid is uw eerste verdedigingslinie tegen infecties en bacteriën, het is dus essentieel om uw huid te beschermen voor continue effectieve zorg.

Voorkom verspreiding van infecties en bacteriën

Na elke medische interventie volgt een vast actiepatroon. Om een verspreiding van infecties en bacteriën te voorkomen, is handdesinfectie de eerste stap. Zorg ervoor dat u hiervan een routine maakt in uw dagelijkse manier van werken zodat u een veilige werkomgeving kan garanderen.

Zijn bezoekers verplicht om de handen te desinfecteren?

Bezoekers, hoewel ze geen directe zorgverleners zijn, spelen een belangrijke rol in de hygiëne van de ruimte. Door uit te leggen dat de veiligheid van de patiënt (en die van henzelf) een direct gevolg is van een juiste en correcte handhygiëne, zal u de bezoeker makkelijk kunnen overtuigen om de handen te wassen en ontsmetten. Op die manier kan u hopelijk een goede gewoonte doorgeven en zo toekomstige ziektes voorzijn.

handen wassen in de zorg

Deb Stoko handbescherming

Zorgprofessionals die de producten van Deb Stoko voor handhygiëne gebruiken, kunnen erop vertrouwen dat ze hun patiënten de beste zorg bieden in de meest veilige omgeving. Handhygiëne is niet zomaar een routine, het is een verantwoordelijkheid en een krachtig wapen tegen ziekteverwekkers.

Een betere handhygiënepraktijk begint vandaag. Wees er zeker van dat u, met de expertise van Deb Stoko handbescherming, altijd de gezondheid en veiligheid van uw patiënten voorop zet.